Det har kommit och gått en del skådespelare som fått axla den brittiske örlogskaptenen och MI-6 agenten 007, James Bond. Ett av de mest populära samtalsämnena för Bond-fans världen över är vilken av dessa skådisar som har porträtterat agenten Bond allra bäst.

Timothy Dalton

Den i särklass bästa tolkningen av den hårdföre men samtidigt roliga och charmiga James Bond är gjord av skådespelare Timothy Dalton. Som alla förstår handlar det inte bara om skådespeleri. Inte heller gäller det om filmens kostym är bra och Bond sportar några balla skidkläder i en flashig inledning som i Älskade spion. Timothy Dalton skulle förmodligen kunna göra de allra enklaste kläder för längdskidåkning sexiga och balla på Bonds kropp. När man talar om vilken Bond som är den bästa är det en sorts helhetsbild av Bond-filmen som betraktas – med skådespelaren i nyckelrollen. I Timothy Daltons fall hänger rolltolkningen ihop med filmernas estetiska värde på ett storartat sätt. För han gör nämligen James Bond precis så som han liksom borde vara. Precis så som författaren en gång avsett honom att vara.

 

Den nye Bond

Daltons agent 007 är något av mallen för hur de senare filmernas skådespelare har tolkat rollen. Daniel Craig och Pierce Brosnan har båda onekligen anammat den lite hårdare älskaren och agenten som Dalton en gång porträtterat. Det är en agent som utgör en actionhjälte som är en sorts förlaga till Jason Bourne. Dalton har ingjutit en ny klassisk standard för hur man ska göra en riktig actionhjälte. I Living Daylights och Licence to Kill visar han att Bond har humor, men framför allt med timing och utan att tappa sin integritet som mordisk soldat. Rent skådespelarmässigt är den Shakespeare-skolade Timothy Dalton förmodligen den i särklass bästa skådespelaren i raden av brittiska hunkar som spelat agent 007.