Bond & bilar
 
Någon som inspirerat ungdomar till att ta körkort världen över är allas vår James Bond då hans främsta kännetecken sedan 1960-talet varit fantastiska bilar och fartfyllda biljakter, självklart tillsammans med någon av sina ikoniska Bond-brudar. Så du som drömmer om att vara som Bond kanske en intensivkurs i Stockholm skulle passa bra? Men vilken Bond-bil skulle passa dig bäst och vilka har använts under åren?

När man talar om bilarna som visas upp, och oftast förstörs, av vår actionhjälte bör poängteras att filmskaparna själva inte valt ut specifika bilar för James Bond att åka runt i. Anledningen till att just bilmärket används i filmen är där överhuvudtaget beror på att det var just den biltillverkaren som betalat för att få produktplacering. Emellertid har Aston Martin kommit att bli den bil som förknippas starkast med Agent 007 och den har förekommit i flera av filmerna under åren. Till exempel var det Aston Martin DB5 kommit att bli en av de mest minnesvärda bilarna tack vare den stjärnglans som bilen kom att ge Bond då den syntes i filmen Goldfinger från 1964 med Sean Connery i titelrollen. Likaså användes Aston Martin Volante 1987, då med Timothy Dalton som James Bond i filmen Iskallt Uppdrag där bilen utrustats med utfällbara skidor och spikförsedda däck. Och är det något man med säkerhet kan veta om Bonds bilar är att de alltid är utrustade med något extra som ger vår agent en fördel gentemot den skurk han bekämpar. I till exempel Älskade spion från 1977 kan Bonds bil Lotus Esprit S1 förvandlas till en ubåt under en biljakt med en enkel knapptryckning. Och vem kan glömma alla fiffiga gadgets som Q proppat bilarna fulla med under åren så som allt toppmodernt från katapultstol till kulsprutor och snurrande nummerplåt? Och vem kan glömma hur Q fortsätter att uppmana vår hjälte att inte förstöra denna bil – en repertoar som upprepas varje gång Bond får en ny på grund av att han förstört sin tidigare!

Vilka mer bilmärken har använts?

Det intressanta med Bond-bilarna är att vi har sett vår agent i allt från flådiga Aston Matin och BMW till de vardagligare modellerna från Ford och Volvo. Men i och med att Aston Martin DB5 kommit att bli vad som benämnas vara James Bonds ”riktiga bil” hade denna modell en liten statistroll i den senaste filmen om Agent 007 där en sargad Bond återvänder till barndomens hem. Sålunda återspeglas bilens stjärnstatus även i modern tid och frågan är egentligen vem den världsvane och sofistikerade Bond skulle vara utan sin ikoniska bil? Någon som gjorde sig ett försök att besvara denna frågeställning var bilmärket Ford som under nyfilmatiseringen av Casino Royale 2006 försökte sig på att med hjälp av överdriven produktplacering skriva in sig i Bond-bilshistorien. Men biltillverkaren föll på målsnöret, för finns det något som man måste tänka på, framförallt när det kommer till James Bond, är att den produkt man vill sälja in i en film måste passa karaktären och när Ford fick Bond att hämta ut en blekt tonicblå Ford Mondeo slog Bond-publeken bakut. En man som James Bond kör Aston Martin DB5, inte en skruttig Ford!