DSC_0180 Ian Fleming's Flat 22b Ebury Street, Belgravia, London.

James Bond är en av de allra mest kända figurerna i världen – det är få som inte har ett en Bond-film eller har en åsikt om vilken som är deras favorit av alla de olika skådespelare som har porträtterat den brittiska agenten genom årens gång. Men James Bond är mer än bara filmerna – hur mycket vet du egentligen om författaren Ian Fleming, vars skarpa sinne skapat den älskade karaktären?

Ian Lancaster Fleming är mannen som skapat James Bond. Han föddes 1908 och dig 1064, och blev alltså inte mer än 56 år gammal. Men under sitt liv hann han med en hel del, däribland att skriva 14 böcker om sin karaktär James Bond och dennes äventyr. Han skrev också en del noveller som publicerades i olika tidskrifter. Ian Fleming kom från en rik och högt uppsatt familj som var väldigt involverad i den skotska bankvärlden, och han var med i den brittiska underrättelsetjänsten under den tid han tjänstgjorde under andra världskriget. Kanske var det dessa upplevelser som fick honom att börja skriva om den hemlige agenten och spionen James Bond?

Fleming levde inte ett särskilt hälsosamt liv, han både drack och rökte väldigt mycket och led dessutom av hjärtsjukdom. Han fick sin första hjärtattack år 1961, och tre år senare fick han ytterligare en hjärtattack som tog hans liv. Man kan ju undra hur det hade sett ut om han hade haft hälsan och fått fortsätta leva? Nu fick han ju leva för att se sina böcker börja bli filmer, men om han hade levt längre hade kanske James Bond sett annorlunda ut, när det kommer till filmerna? Eller så hade det fortsatt som det gjort nu, med Albert R Broccoli som gjort alla de fantastiska filmer vi fått njuta av. Men det är ingen dum idé för en Bond-älskare som kanske bara har sett filmerna att sätta sig och läsa några av Ian Flemings böcker! Man kan ju läsa dem både som fysisk bok och som e-bok, vilket är väldigt smidigt om man till exempel har en läs- eller surfplatta man ändå bär med sig större delen av tiden. Det finns många böcker, och ska man välja några att läsa bör man välja:

  • Casino Royale. Man kanske tänker att det är en av de sena böckerna eftersom man utgår från filmernas ordning, men det är faktiskt den första boken om James Bond. Alltså är det en bra bok att börja med!
  • From Russia, with love. Ian Fleming levde under tiden då hotet från Ryssen och Sovjet var en ständigt närvarande faktor, och det är inte så konstigt att ryssen även får vara den stora skurken. Definitivt en bok som är värd att läsa, som fångar dåtidens relationer mellan länderna.
  • I hennes Majestäts hemliga tjänst. Boken utspelar sig efter det att James Bonds fru blivit mördad, och speglar därmed en stor förändring i hans liv och karaktär. Vill man förstå karaktären bör man inte missa den här boken!

Detta är bara några av böckerna, har man tiden och viljan så tycker vi man ska läsa alla hans böcker i den ordning de skrevs! Vill du veta mer om Ian Fleming och hans liv? Håll ögonen på bioduken, för rykten säger att hans liv ska bli film!