Golden Eye (1995)

En av de allra mest omtyckta bond-filmerna som någonsin gjorts är Golden Eye från -95. I alla fall om man ska mäta populariteten i antalet spin-offs och merproduktion. James Bond, Golden Eye hann nämligen, förutom att vara en storsäljare på VHS och bio, bli två stycken TV-spel.

Golden Eye var Pierce Brosnans första film som den kostymklädde MI6-agenten 007. Det var omedelbar succé. Det blev inte sämre av att de andra skådespelarna gjorde ett underbart jobb. En av de roligaste birollerna i Bond-historien är den neurotiska halvskurken Boris som klickar med den där reklampennan från brittiska regeringen. Utan en aning om att Bond har apterat den att explodera vid tre klick. Här är en lista av några av skådespelarna i filmen:

• Bond – Pierce Brosnan
• Huvudskurken Alec – Sean Bean även känd som Tolkiens Boromir
• Natalya – Svenska Izabella Scorupco
• Xenia – Danska Famke Janssen
• Boris – Alan Cumming även känd från x-men

Listan förstärks av brittiska stjärnor som Robbie Coltrane och Judi Dench. I slutet av Golden Eye har en massa saker exploderat och James Bond har lägrat både länder och kvinnor från alla läger. Vilken seger för Bond och det brittiska riket.

TV-spelet Golden Eye

Trots att man gjorde ytterligare ett Bond-spel efter Goldeneye blev inget fps-spel så bra, klassiskt och banbrytande som just Goldeneye. Med sin Nintendo-kontroll kunde man sitta och styra och leka med 007. Man kunde utföra allt från smygande uppdrag utan vapen till regelrätt krig med alla vapen Bond brukar använda. Det här spelet är oöverträffat. Men för bara ett år sedan kom en helt ny tolkning av James Bond-klassikern Golden Eye till Nintendo Wii. De höga förväntningarna på det nya Bond-spelet uppfylldes.